Din varukorg...
För frakt samt mer information gå till kassan.
 Kundomdöme på Prisjakt:
 8,57 / 10
Läs våra omdömen
Logga in på alina.se
x
hemservice

Det är viktigt med backup

Hårddisken är både den viktigaste och den sköraste komponenten i din dator. Det är nämligen på hårddisken som alla dina viktiga anteckningar, samlingar, minnen, och framsteg ligger, och det kan räcka med en liten knuff, en strömspik eller ett virus för att din hårddisk ska gå sönder och saker försvinner.

Om din hårddisk går sönder kan det bli väldigt kostsamt att rädda dina filer, om det ens är möjligt.

Hur undviker jag dataförlust?

Den viktigaste principen när det kommer till säkerhetskopiering är att alltid ha minst en kopia på en annan hårddisk. Det räcker alltså inte att göra en kopia som du lägger på en annan partition eller i en annan mapp, utan den behöver ligga på en annan fysisk hårddisk.

Tar man det ett steg längre så bör man också ha en kopia på en annan plats. Vi drar ett kort exempel: Låt säga att du har 100 externa hårddiskar med samma filer – supersäkert eller hur? Vi fortsätter att leka med tanken att alla de här diskarna är inlåsta i ett skåp någonstans i hemmet. Vad händer om skåpet välter? Eller om det börjar brinna? Det kan alltså vara en idé att exempelvis lämna en extra backup hos en familjemedlem, kompis eller någon molntjänst för att säkerställa skydd mot fysiska skador.

Hur gör jag backup på enklaste sätt?

Ett vanligt sätt är via en extern hårddisk som du själv gör överföringar till via USB. Det kan dock bli jobbigt i längden eftersom det innebär manuellt arbete som du måste komma ihåg att utföra regelbundet.

Ett bättre sätt är att låta ett program automatiskt skanna din hårddisk och göra backup på alla ändrade och tillaggda filer enligt ett bestämt schema. Då kan du även sprida din backup till fler hårddiskar på ett effektivt sätt.

Backup via nätverk

Är man flera personer som ska ta backup, t.ex. rumskompisar eller familjemedlemmar, kan det vara värt att investera i en liten hemserver, eller NAS (Network-Attached Server) som det kallas. En NAS kopplas in på ditt nätverk och har mycket mer avancerade funktioner, bland annat:

  • Trådlös åtkomst till dina filer
  • Automatisk backup utan att koppla in sladdar
  • Automatisk backup till andra platser (t.ex. en väns NAS eller en molntjänst)

En NAS är dock en lite mer komplicerad lösning att komma igång med, men förenklar din säkerhetskopiering enormt. Behöver du hjälp med installation och konfiguration kan vi göra det i våra verkstäder. Ring oss på 018 – 12 90 90 eller mejla kundtjanst@alina.se så berättar vi mer.

KlarnaVisaMastercard
facebookMicrosoftVisma
Copyright © Alina 1997-2019 Mer sötburk
Alina bygger egna datorer i bland annat Gamer God™-serien och säljer datorkomponenter, datortillbehör, datorer & elektronik till privatpersoner och företag i Sverige via nätet och butiker belägna i Enköping, Gävle, Norrköping, Stockholm, Uppsala, Örnsköldsvik och Östersund. Alla våra butiker har egna verkstäder där vi utför service & reparationer av stationärt, bärbart, iphones, mobiltelefoner och surfplattor. Huvudkontoret ligger i Uppsala där vi grundades redan 1997.
Vi försöker alltid kontrollera att produktspecifikationer, bilder, lager och annan information är korrekt. Trots detta kan det förekomma fel.
Hjälp oss bli bättre, Vi är alltid intresserade av dina synpunkter!